400.000 ha de pasuni au "disparut" in ultimii doi ani

In Romania, pajistile ocupa o suprafata de 3,4 milioane ha, iar fanetele - 1,5 milioane ha, reprezentand 34% din suprafata agricola a tarii, ceea ce situeaza tara noastra, dupa aceasta dimensiune, pe locul cinci in Europa. 97% din suprafetele cu pasuni si fânete din Romania sunt in domeniul privat si doar 3% în domeniul public, se arata in expunerea de motive a Legii pajistilor.

Datele provizorii ale ultimului Recensamant General Agricol realizat anul trecut arata, insa, ca Romania avea, in 2010, aproape 4,5 milioane ha cu pasuni si fanete. "Am constatat ca, in ultima perioada, in ultimii ani, din 2007, aproximativ 400 de mii de hectare de pasuni au fost supuse presiunii - pe de o parte a valului imobiliar, pe de alta parte a cultivarii lor cu productie vegetala", a spus deputatul Marian Avram in sedinta Camerei Deputatilor din 12 octombrie 2011, in care a fost dezbatut proiectul de lege.

APAF: Consiliile Locale incaseaza necuvenit fonduri europene destinate intretinerii pasunilor

Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale si Altor Abuzuri ale Statului (APAF) acuza primarii si Consiliile Locale din majoritatea comunelor din Romania ca incaseaza necuvenit fondurile europene alocate pentru intretinerea pasunilor si islazurilor, desi principalii beneficiari ar trebui sa fie crescatorii de animale. ?

"Alesii locali, de toate culorile politice au vazut o sursa de îmbogatire prin declararea pasunilor si islazurilor la APIA pentru a beneficia de subventie, fara sa tina cont de reglementarile europene care subliniaza ca fermierul sau asociatiile crescatorilor ar trebui sa depuna cererea si sa încaseze subventia, care poate fi între 100 si 395 euro/ha", a declarat, presedintele APAF Garbis Vincentiu Kehaiyan.

Acesta a precizat ca din 2009 au aparut foarte multe asociatii de crescatori de animale fantoma conduse de rude ale primarilor sau ale consilierilor locali care au declarat terenurile la APIA si au incasat subventia si ca sute de persoane din toata tara acuza abuzurile pe care le fac primarii modificand caietele de sarcini pentru ca ei sa nu poata participa la licitatii.

"Toti se plang ca nu se face reclama pentru licitatiile care nu sunt trecute pe SEAP pentru ca pasunile sunt proprietate privata a statului. De asemenea, atunci cand doresc sa participe caietele sunt facute cu dedicatie astfel incat doar primaria poate depune declaratia de eligibilitate, sustinand ca nimeni nu a castigat licitatia", a explicat Garbis Vincentiu Kehaiyan.

Presedintele APAF solicita institutiilor statului sa nu mai permita Consiliilor Locale sa depuna cereri pentru subventii în cazul pasunilor deoarece masura ce trebuia practic sa ajute crescatorii de animale s-a intors impotriva lor, pentru ca a fost inteleasa prost de autoritatile locale. "De multe ori crescatorii sunt nevoiti sa mearga la pasunat cu oile zeci de kilometri pentru ca nu au acces la pasunea din comuna lor", a mai adaugat seful APAF, subliniind ca singura institutie a statului care incearca sa reglementeze situatia este DNA, zeci de primari fiind cercetati din acesta cauza.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a confirmat pentru Agerpres, ca exista numeroase astfel de situatii jn care autoritatile locale incalca legea. "Sunt dispus sa trimit Corpul de Control al ministerului in orice locatie unde crescatorii semnaleaza nereguli. Exista un ordin al ministrului legat de intretinerea pasunilor si islazurilor, care trebuie respectat, iar primarii sau consilierii locali care fac abuzuri risca sa fie condamnati penal", a declarat Valeriu Tabara. Sursa Agerpres

---------------------------------------------------------

Ministerul Agriculturii vrea sa amane aplicarea legii pajistilor pentru 1 ianuarie 2013, desi legea a fost promulgata si publicata si este in vigoare de la sfarsitul lunii noiembrie 2011, se arata intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului publicat de Ministerul Agriculturii in 16 februarie 2012.


Legea nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor a fost publicata jn M. Of. Partea I, in data de 21 noiembrie 2011, intrand in vigoare la trei zile dupa publicare, respectiv in data de 24 noiembrie 2011, iar Ministerul Agriculturii trebuia sa elaboreze normele de aplicare a legii in maxim 90 de zile de la intrarea acesteia in vigoare.

"Amanarea aplicarii Legii nr. 214/2011 este necesara pentru alocarea unei perioade de timp in care sa se elaboreze modificarile juridice care sa elimine inadvertentele din textul legii, precum si pentru evitarea blocajului implementarii schemelor de plati pe suprafata, de agromediu sau pentru zonele defavorizate, pentru anul 2012, si afectarii bugetelor consiliilor locale care au beneficiat de fonduri europene", se precizeaza în Nota de fundamentare a proiectului de ordonanta care prevede aplicarea legii de-abia de la începutul anului viitor.

Redam, jn continuare, pasaje din Nota de fundamentare a proiectului de act normativ prin care aplicarea legii pajistilor se vrea amanata pentru inceputul anului 2013. Acestea sunt principalele argumente pentru amanarea legii:

Legea e atat de prost facuta, ca ministerul nu reuseste sa faca normele de aplicare a legii

Legea nr.214/2011 stabileste, la nivel national, categoriile de pajisti supuse regimului de organizare, administrare si exploatare. Totodata, prin aceasta lege s-a dorit imbunatatirea cadrului normativ ce reglementeaza concesionarea pajistilor comunale si urbane, astfel încât suprafetele declarate ca pajisti la 1 ianuarie 2007 sa fie în continuare utilizate pentru cresterea animalelor si producerea de furaje si, totodata, s-a instituit obligativitatea concesionarii acestora organizatiilor si asociatiilor locale ale crescatorilor de animale, legal constituite.

Insa, legea cuprinde prevederi neuniforme, care au condus la imposibilitatea implementarii acestora in termenul prevazut, fapt pentru care nu pot fi elaborate normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi prin hotarare a Guvernului, in termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Sintetizam, in continuare, cateva dintre principalele neclaritati si inadvertente constatate:

Notiunea de "pajistile comunale si urbane" este utilizata in cuprinsul legii atat la art. 1, cat si la art. 7, cu semnificatii diferite. Astfel, acestea sunt pajisti "care fac parte din domeniul privat al statului si se afla in administrarea consiliilor locale respective", si, ulterior, sunt acele pajisti care sunt proprietatea privata a unitatilor administrativ-teritoriale, dobandite prin contracte de vanzare-cumparare, prin donatie, prin rascumparare, prin legi de improprietarire si cu ocazia comasarii.

O lege o bate pe alta: Primariile nu pot concesiona pasunile, ci doar serviciile de pasunat?!?!?!?

Mai mult, in lege se face vorbire despre concesiunea suprafetelor de teren ocupate cu pajisti insa, acestea sunt, exclusiv, in domeniul privat al unitatilor administrativ - teritoriale, fapt pentru care nu pot fi concesionate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, se pot concesiona doar serviciile de utilitate publica care au ca obiect utilizarea pajistilor in scopul pasunatului si cresterii animalelor, in temeiul prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare, fapt pentru care trebuie reglementata, la nivel de lege, a posibilitatii infiintarii acestora prin hotarari ale consiliilor locale.

Primariile care au solicitat plati de agromediu si/sau plati pentru zonele defavorizate cu angajamente pe mai multi ani ar pierde banii (!!!)

Totodata, prin lege se instituie obligativitatea ca pajistile sa fie concesionate organizatiilor si asociatiilor locale ale crescatorilor de animale, legal constituite, de pe raza unitatii administrativ teritoriale. In aceste conditii consiliile locale care au solicitat plati directe pentru suprafetele de pajisti prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura nu vor mai fi eligibile pentru plati directe in anul 2012. Trebuie mentionat ca exista situatii in care unele consilii locale au solicitat si plati de agromediu si/sau plati pentru zonele defavorizate si in aceste cazuri APIA va fi nevoita sa recupereze platile din anii anteriori ca plati necuvenite datorita întreruperii angajamentelor asumate. In consecinta, gradul de absorbtie a fondurilor europene se diminueaza si, vor fi afectate bugetele unitatilor administrativ-teritoriale.

Inapoi la acte normative