Curiozitati din lumea plantelor

Plantele sunt surde si mute. Florile de hortensia sunt albastre. E adevarat?

Curiozitati din ale gradinaritului

Arbustii, tufele se taie la sfarsitul anului
Fals. Perioada de curatare a arbustilor si in general a plantelor lemnoase se face in functie de perioada de inflorire. Arbustii care infloresc primavara devreme, au mugurii formati mult mai devreme. Timpul cel mai potrivit este vara.

Pomii trebuie taiati iarna

Pentru multi pomi, taiatul crengilor pe timp de iarna, nu este tocmai potrivit. Pentru ca pomii sa poata lupta impotriva ranilor, acestia trebuie sa fie zemoase. Iarna, pomii se afla intr-o faza de pauza si de aceea le lipseste acea rezerva care sa vindece ranile. Optimal este ca pomii sa fie taiati in perioada de vegetatie, din aprilie pana in iunie, cand locurile taiate se vindeca foarte repede. Iubitorii de natura muta taiatul pomilor vara tarziu.

Plantele mutate trebuie sa fie umede

Da si nu. Dupa replantare, plantele trebuie udate bine odata dupa care se face o pauza. O anumita lipsa de umezeala stimuleaza cresterea plantelor. Dupa ce pamantul se mai usuca, intervine spatiul propice pentru dezvoltarea radacinilor. Acestea "pornesc" in toate directiile in cautare de umezeala, absorbind cu aceasta ocazie si ingrasaminte.

Munca in gradina este obositoare

Dimpotriva. Parfumul ierbii proaspat taiate are un efect pozitiv asupra stresului. Nickolas Lavidis, profesor pentru biomedicina la Universitatea Qeensland, a supus sobolani si soarecei stresului cronic. Profesorul a observat deteriorari si tulburari functionale in creierele lor, dupa care a introdus in mediul lor esenta de iarba proaspat taiata. Disfunctionalitatile au disparut. In cadrul unui alt experiment, 67 de studenti, aflati in perioada de examene, au inhalat aer tratat cu extract de iarba. Rezultatele lor la examene auf fost remarcabile.

Frunzele uscate putrezesc greu si trebuie aruncate la gunoi

Frunzele uscate si tari de brad, de stejar sau plop contin foarte putin azot. Aceasta problema se rezolva in felul urmator: Frunzele se toaca cu coasa electrica si se amesteca, in proportie de 1:1, cu iarba cosita. Daca nu aveti destula iarba, puteti adauga 30 gr de rumegus la metru patrat. Amestecul obtinut se presara ori direct pe gradina sau se va depozita intr-un loc, de unde se va lua ca ingrasamant pentru anul urmator. Straturile de dedesubt vor capata un miros de padure.

Plantele sunt surd

Potrivit revistei germane Spiegel, o mare parte din oameni vorbesc cu plantele lor. Explicatia: Plantele reactioneaza ca oamenii. Ele au sentimente si chiar amintiri, el pot receptiona impresii acustice si pot face deosebirea dintre armonie si disonanta. Astfel rosiile, care au fost tratate cu dragoste, sunt mai sanatoase si produc mai mult. Se mai stie ca plantele bolnave sau amenintate cu boala fac schimb intre ele pentru a ramane in viata.


Inapoi la pagina principala cu informatii despre gradinarit